Etusivu Riisipuuro ja monessa maitoliemessä keitetty kansa
Julkaisu
Peruuta

Riisipuuro ja monessa maitoliemessä keitetty kansa

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että me suomalaiset keitämme kaikki herkut maidossa? Ensimmäisenä tulee mieleen pinaattikeitto ja riisipuuro, mutta maidossa keittyy niin puurot, kalat kuin kasviksetkin. Kesäkeitosta on jokaisella ainakin lapsuuden makumuistoja, mutta ei pidä unohtaa vanhoja klassikoita kuten makaronivelliä ja maitokaalia. Laatikkoruuat peitämme munamaitoon, jossa munan lisääminen on vain hienostunut tapa muokata ystävämme maidon rakenne ruokalajiin sopivaksi. Joku muualta Suomeen tullut sanoi, että me suomalaiset jopa tuoksumme maidolta. Mutta sitä ei kannata hävetä, maidon tuoksu on vaurauden tuoksu. Ja paikka, missä haisee raha, tunnetusti houkuttelee väkeä.

Meidän suomalaisten elinolot ovat olleet karut. Halla voi viedä viljan mutta ei lehmää navetasta, ainakaan ensimmäisenä talvena. Siksi lehmä on vaurautta ja vakuutus. Huoltovarmuuskeskuksen piti sijaita omalla tontilla, omassa navetassa. Kesällä juttelimme kahvipöydässä yhden ukrainalaisen kanssa tuoreiden sämpylöiden äärellä. Hän sanoi, että meillä Ukrainassa leipä on kaikki. Leipä on elämä. Хлеб это жизнь. Niin meilläkin, ja mitä enemmän petäjäistä mukana, sitä suurempi sisu pitää leivästä ja elämästä kiinni.

Jos leipä on elämä, niin maito on toivo ja lehmä vakuutus, joka jakaa bonuksia pihan perällä. Siksi lehmä ei ole vain lehmä eikä maito vain maitoa. Kun puhutaan maatalouden huonosta kannattavuudesta ja ruokatottumusten muutoksesta, kollektiivisella muistillamme on myös sanottavaa. Oma ruoka on vakuutus ja tunne vakuutuksesta. Kotimainen kauramaito ei kuitenkaan ole kotimaisen maidon vihollinen. Se kuitenkin on väärin, jos kotimainen maidontuottaja tuoksuu vauraudelta, mutta jää itse nälkäiseksi.

Sitten viimein riisipuuroon. Elenan mielestä se oli kaikkein parasta puuroa, todella hyvää. Niin meistäkin. Ohje on se tavallinen. Ainoa lisämauste on se, että keitä se maitoon, josta tuottaja saa parhaan hinnan. Silloin ehkä saamme tulevaisuudessakin haista rahalta.

Resepti

Riisipuuro

  • 2 dl vettä
  • 2 dl riisiä
  • 1 litra täysmaitoa
  • ½ tl suolaa

Lisää riisit kiehuvaan veteen ja anna riisien imeä neste itseensä. Lisää maito ja keitä puuroa noin 45 minuuttia keskilämmöllä. Lisää lopuksi suola. Muista sekoitella usein, ettei puuro pala pohjaan. Pohjaan palaminen on muuten raivostuttavaa. Äitini sulattaa nokareen voita kattilan pohjassa ennen kuin lisää mitään aineita, jotta puuro ei palaisi niin helposti pohjaan. Annan sen neuvon teillekin, sillä todennäköisyyslaskennan mukaan se auttaa. Minä poltan hyvin paljon useammin puuron pohjaan kuin äitini.

Video

Tämä julkaisu on lisenssoitu CC BY 4.0 julkaisijan toimesta.

Ghostattu kaali

Itse tehty smetana ja sen kielioppi

Comments powered by Disqus.