Etusivu Yleiskastike nimeltä puolukkahillo
Julkaisu
Peruuta

Yleiskastike nimeltä puolukkahillo

Amerikkalaisilla on ketsuppi, briteillä on HP-kastike ja myös slaavilaiset luottavat etikan, suolan ja sokerin liittoon. Lähes koko muu maailma hulauttaa salaatteihin ja lempeän makuisiin ruokiinsa jotain hapanimelää ja suolaista mutta emme me suomalaiset. Puolukkahillo on makea ja hapan, mutta suolaista siinä ei ole mikään, ei edes hinta, ja sen tiesivät jo esivanhempammekin. Puolukkahillo on meidän oma yleiskastikkeemme ja se ansaitsi kansainvälistä mainetta, levikkiä ja oman herra Heinzin.

Puolukkahillo kuuluu lähes kaikkeen: lihan, perunamuusin, pinaattilettujen kylkeen, tamperelaisten perinnemakkaraa unohtamatta. Kuka nyt söisi mustaa ilman punaista? Olen nähnyt oman ikäluokkani edustajan laittavan lusikallisen makaronilaatikon päälle enkä edes ole boomeri kuin vain henkisesti. Puolukkahillo hivuttaa ruuan kuin ruuan uudelle tasolle. Lounaslinjastojen tahaton klassikko, ilmakuivattu porkkanaraaste, saa uuden alun, kun puolukkahillo marinoi sen uudelleen tuoreeksi. Väitän, että mikäli ranskanperunat ja sipsit olisivat saavuttaneet meidän leveytemme strategisesti aikaisemmin, dippaisimme ne puolukkahilloon. Mutta herra Heinz ehti ensin ja nyt meidän pitää itse palauttaa puolukkahillomme kunnia.

Herra Heinz mainitsee pullonsa kyljessä, että hänen kastikkeeseensa on käytetty yli 40 ainesosaa. Meidänpä kastikkeeseen käytetäänkin kahta, eipäs kuin yhtä ainesosaa, jos oikein perinteisiä ollaan. Siitä ei tuotekehittely parane. Puolukat saaviin, suttunuijalla muutamasti ja kansi päälle. Hillo säilyy heittämällä seuraavaan satokauteen ja ylikin.

Mutta mikä meissä on, kun me ei tehrä tästä ny numeroo. Puolukkahillo on mahtava originelli kastike, jolla ei ole veroistaan. Se, joka nappaa tästä nyt kansainvälisen bisnesidean, voi halutessaan pyytää minut puolukkahillon lähettilääksi. Konsepti on sama kuin maitotytöllä, mutta nimi voisi totuuden nimissä olla vaikkapa hillotäti.

Ruokakuva

Tähän ei nyt valitettavasti saatu vielä kommentteja mahtihillosta Elenalta Ukrainasta, koska hillo on vielä jossain matkalla välillä Kouvola-Kiova. Mutta kun se saapuu perille, on Heinzin perikunnan oltava jo varuillaan. Meidän hillomme on hillojen hillo. Hillon voi myös tehdä ilman suttunuijaa rakenteeltaan erityisen hienostuneeksi seuraavalla nerokkaalla reseptillä, jota hillotätikin suosittelee.

Ruokakuva

Tämä ohje tehtiin pienenä annoksena, koska suurin osa puolukoista oli piiloutunut pakastimessa mustikkasedimentin alle ja kaivaminen jäädytti sormia. Annos riittää silti muutaman makaronilaatikon päälle.

Resepti

Pulmupuolukat

  • 1,5 l puolukoita
  • 2,5 dl Pulmu-sokeria

Laita sulaneet puolukat ja Pulmusokerit astiaan. Sekoita. Anna seistä ainakin 8 tuntia. Sekoittele muistaessasi. Pulmupuolukat ovat valmiita, kun sokeri on sulanut nesteeseen.

Jos teet pulmupuolukoita tuoreista puolukoista, survo puolukoita enemmän. Mennen tullen.

Video

Seuraava video saattaa järkyttää 2000 -luvulla syntyneitä. Mutta oikeasti: ihan 5/5!

Tämä julkaisu on lisenssoitu CC BY 4.0 julkaisijan toimesta.

Derunyt – ukrainalaiset perunapannukakut

Pullamössösukupolvi

Comments powered by Disqus.