Kermainen lohikeitto mielletään suomalaiseksi perinneruuaksi, mutta jo ennen viimeisintä inflaation laukkaa lohen hinta oli ainakin omia polkujaan. Joten tähän edullisen ruuan blogiin keitto ei oikein sovellu. Elena sanoi, että Ukrainassa lohi on kosmisissa hinnoissa, космической цене. Lohi maksaa Elenan lähimarketissa 26,70 euroa kiloa. Vertailun vuoksi Elenan äidin eläke on 66 euroa kuukaudessa. Elena kertoi syöneensä lohta viimeksi ennen sotaa ja silloinkin erityisenä herkkuna.
Kosminen tai astronominen, täällä meilläkin hinta varmasti vaikuttaa, valitsemmeko perinnekeiton ruokalistallemme. Tosin tarkemmin mietittynä, kuka sanoi, että lohikeitto on perinteinen ruokalajimme? Omat esivanhempani ties monennessako polvessa ovat pysytelläät visusti makean veden lähettyvillä. Se oli merkkitapaus, kun taimen ui verkkoon, mutta isoveljeään lohta ei näillä salomailla nähty.
Sisä-Suomen kasvattina minä nyt ravistelen lohisopan pois perinneruokapalliltaan ja menen katsomaan, mitä haaviin on jäänyt makeilta vesiltä.
Kalatiskille täytyy todella kurvata, koska automarketin autokärry kääntyy niin vaivalloisesti kolme päällä. Mutta näin helmikuussa on oikea aika kurvata. Mateiden kiiluvat silmät tuijottavat ja saavat silmät kiilumaan toisessakin päässä, nyljetty made 12,90 euroa kilo. Oranssin norjanlohet vieressä lötköttelevät siististi ilman päätä ja häntää vajaan 30 euron kilohintaan. Tosin hintakaan ei ole nyt pääasia. Näen aidon lähiruoan ja sisä-suomalaisten perinneruoan jo poreilemassa kattilassa.
Kaikille ukrainalaisille lukijoille tiedoksi, että made on mahtava kala. Made on kuin me, suomalaiset. Se ui syvissä vesissä ja näyttää tylymmältä kuin on. Mutta se ei petä koskaan. Siksi seuraavaksi, madekeitto Marttojen ohjeella, mitään lisäämättä. Laitan pelkän linkin niin ei Martat tykkää pahaa plagioinnista.
Comments powered by Disqus.