Etusivu Itse tehty smetana ja sen kielioppi
Julkaisu
Peruuta

Itse tehty smetana ja sen kielioppi

Ukrainan ja venäjän kielessä on sijamuoto, jota suomen kielessä ei ole: instrumentaali. Jo itsessään tämä tieto herättää pientä epäluuloa, koska meillä sijamuotoja on 14. Mitään meiltä ei siis todellakaan voi enää uupua. Instrumentaali kuvaa välinettä, jolla toimintaa suoritetaan tai sitten se esiintyy esimerkiksi kanssa-preposition yhteydessä: kofe s malakom, kahvia maidon kanssa.

Kun kysyin Elenalta, mihin te Ukrainassa käytätte smetanaa, lävähti Google kääntäjä täyteen pelkkää instrumentaalia: smetanaa borssin kanssa, pelmeneja ja varenikeja smetanalla, perunapannukakkuja ja rahkaa smetanalla. Sitten tarjotaan lettuja smetanalla ja syrnikejä smetanan kanssa. Viimeinen instrumentaali ei yllätä ketään: smetanaa pelkän lusikan kanssa. Kun katson kartasta instrumentaalin levinneisyyttä eurooppalaisissa kielissä, kaikki on päivänselvää. Itä-Euroopassa on instrumentaali, koska siellä on smetana. Kun smetanaa tarjotaan kaiken kanssa, ei siinä hyvänen aika enää ehdi sanoa, että smetanan kanssa, smetanan kanssa ja smetanan kanssa. Tarvitaan sijamuoto.

Minä olen nyt samassa pisteessä omassa keittiössäni. Ukrainalaisia ruokalajeja valmistuu tiuhaan ja lähes jokainen tarjotaan smetanan kanssa. Tarvitsen sekä paljon smetanaa että instrumentaalin. Lyhyen tuotekehittelyn ja lingvistisen tehostamisen jälkeen esittelen teille nyt molemmat.

Ensimmäisenä on valmis suomen kielen viidestoista sijamuoto, instrumentaali. Borssi tarjotaan meillä nykyään smetanankaa ja syrnikit myös smetanankaa. Heikolla hetkellä smetana syödään lusikankaa.

Seuraavaksi kypsyi kuin itsestään ratkaisu myös smetanan tarpeeseen: itse hapatettu smetana. Smetana on hapatettua kermaa, joten smetanaan tarvitaan vain kermaa ja hapatetta. Onnekkaasti kauppias halusi eroon päiväyskermoista, joten kokeiluni oli paitsi onnistunut myös erityisen edullinen. Kokeilin tehdä smetanaa sekä piimän avulla että valmiin smetanan avulla, jota käytin uuden smetanan siemenenä.

Ruokakuva

Jos viili viiliytyy, niin smetana varmaankin smetanoituu. Piimän avulla tehty smetana smetanoitui hiukan nopeammin, alle vuorokaudessa. Smetanan siemenen avulla tehty smetana oli valmista reilun vuorokauden päästä. Ohje on suuntaa antava. Jo 2000 vuotta sitten Jeesus sanoi, että pienikin määrä hapatetta hapattaa koko taikinan. Jeesuksen reseptillä mennään, joten lurauta ja sujauta vapaalla kädellä, lopputulos on sama.

Ruokakuva

Ukrainassa muuten kevyt smetana muistuttaa meidän kermaviiliä, joten voit myös resepteissä korvata halutessasi smetanan sillä. Sitten voit tarjoilla ruuat joko smetanankaa tai kermaviilinkaa.

Resepti

Smetana piimän avulla

  • ½ dl piimää
  • 5 dl kuohukermaa

Sekoita piimä kermaan ja anna seistä huoneenlämmössä peitettynä noin vuorokausi.

Smetana smetanan siemenen avulla

  • 1 rkl valmista smetanaa
  • 5 dl kuohukermaa

Sekoita smetana kermaan ja anna seista huoneenlämmössä peitettynä noin vuorokausi.

Maku oli mielestäni molemmissa aika samanlainen, ehkä piimäsmetana oli maultaan hiukan voimakkaampi.

Video

Tämä julkaisu on lisenssoitu CC BY 4.0 julkaisijan toimesta.

Riisipuuro ja monessa maitoliemessä keitetty kansa

Kynttilänpätkät ja Ukrainan posti

Comments powered by Disqus.