Ehdotin Elenalle, että hän voisi ensimmäisenä kokeilla suomalaista pannukakkua. Helppoa, hyvää ja edullista. Elena vastasi, että muuten hyvä, mutta minulla ei ole uunia. ”Mutta minulla on kyllä kattila ja paistinpannu.” Pannukakku ilman uunia on lettu. Mutta letuilla on tylsä aloittaa. Meillä on letut ja ukrainalaisilla on blintsikit. Ruokakulttuuriemme välissä on 2000 kilometriä mutta lettumme eroavat vain tasan millimetrin, paksuudessa.
Derunyt tarjosivat helpotuksen pulmaan. Samalla tavalla kuten ne tarjoavat arjen helpotuksen keittiössäkin silloin, kun jääkaappi ammottaa tyhjyyttään. Perunapannukakuissa on jotain samaa kuin röstiperunoissa tai hash browneissa mutta yllättävän vähän. Hienohko raaste sekä jauhot ja kananmunat saavat derunyt muistuttamaan enemmän lettua kuin röstiperunaa. Yhtä kaikki, herkullista ja helppoa.
Minun ensimmäinen perunalettueräni meni vähän pieleen, koska en odottanut Elenan reseptiä vaan kokeilin netin syövereistä vain jotain reseptiä. Se oli virhe. Letuista tuli aivan liian suolaisia. Onneksi se ei näy kuvassa. Lapset tosin ovat armottomia. Joku sanoi, että nykylasten kulttuuri köyhtyy, mutta minä sain todistaa täysin muuta. Lapset kaivoivat spontaanisti esiin keskiaikaisen perinteen, trubaduurin pilkkalaulun. He ovat jo toista viikkoa laulaneet laulua, jossa äiti tarjoilee heille liian suolaisia ukrainalaisia perunalettuja. Että näin.
Jatketaan siihen oikeaan ohjeeseen. Raastaa saa, mutta se on ystäväni vasta alkua. Jos ukrainalainen keittiö tiivistettäisiin yhteen keittiövälineeseen, olisi se raastin. Keväällä moni Suomeen tullut ukrainalainen kyseli raastinta ja mietin, että varsinaisia porkkanaraasteen ystäviä nämä ukrainalaisia. Kuinka väärässä olinkaan: jos vain jotain voi raastaa, se raastetaan. Raastimet esiin, nyt aloitetaan!
Resepti
Ukrainalaiset perunaletut
- 1 kg perunoita
- 4-5 valkosipulin kynttä (suomalaiset, suhtautukaa varauksella…)
- 0,5 tl suolaa
- mustapippuria maun mukaan
- 2 rkl jauhoja
- 1 muna
- Öljyä tai voita paistamiseen
Raasta perunat ja purista ylimääräinen neste pois. Lisää raastettu valkosipuli ja muut aineet. Paista pannulla molemmin puolin.
Se toinen ohje, jota muokkasin (näitä voi tarjota myös makean hillon kanssa):
- 1 kg perunoita
- 2 kananmunaa
- 3 rkl jauhoja
- 0,5- 1 tl suolaa
- 1 tl ruokasoodaa
- voita paistamiseen
Raasta perunat ja lisää muut aineet. Paista pannulla molemmin puolin.
Muista nauttia smetanankaa.
Comments powered by Disqus.