Sain Elenalta klassisen ukrainalaisen borssikeiton ohjeen. Borssikeitto on ollut meidän ruokalistalla jo pitkään, mutta tämä perinteinen ukrainalainen borssi yllätti raikkaudellaan. Se ei ollutkaan hapanta ja etikkaista, vaan raikasta ja monivivahteista. Minun piti oikein varmistaa, että todellako en hulauta säilykepunajuuripurkin lientä mihinkään? En, eikä säilykepurkkia avata ensinkään. Borssi tehdään tuoreista raaka-aineista ja tietyssä järjestyksessä, jotta valmiissa keitossa kaikki ainekset ovat täydellisen kypsyisiä.
Mutta kasviksiin tiukkapipoisuus loppuukin. Lihana voi käyttää sitä, mitä sattuu olemaan. Siis sitä mitä sattuu olemaan? Sehän on mahtavaa! Pilkoin keittoon ilta-alen grillatun broilerin enkä kuulemma tehnyt mitään väärin.
Kuulin toiselta ukrainalaisystävältäni, että borssia syödään heillä sekä aamupalaksi, lounaaksi että päivälliseksi. Borssi on siis kokonainen ruokavalio. Ruokavalioita lanseeraataan niin nopeaan tahtiin, että harva enää muistaa, mitä paleoruokavalioon kuuluu tai millä vyöhykkeillä zone-dieetissä surffaillaan. Mutta nyt borssin innoittamana lanseeraan vielä yhden uuden: se on MSO-dieetti eli “Mitä sattuu olemaan”-dieetti. Ainoa on, että vain nimi on uusi, itse dieetti ihmiskunnan vanhin ja käytetyin. Olemme meidän tietyllä pallonpuoliskon reunalla olleet erityisessä asemassa viime vuosikymmeninä, koska meistä kaikkien ei ole ollut pakko olla MSO-dieetillä. Viimeiset parikymmentä vuotta ovat olleet erityisen haastavia MSO-dieetille, koska globaalit markkinat ovat lennättäneet meille perulaisia pensasmustikoita ja kenialaisia sokeriherneitä.
MSO-dieetti ei ole iloinen asia, jos sen joutuu valitsemaan pakon sanelemana niin kuin suurin osa maapallon asukkaista. Mutta voisiko MSO olla meidän uusi vanha oma valintamme ilmaston, ruokahävikittömyyden ja kotimaisen ruuantuotannon puolesta. Ihminen on sitkeä olento selviämään ilman tuoretta parsaa joulukuussa. Toisaalta voi myös olla, että muuttuva ilmasto äärisäineen ja kasvitauteineen lisää MSO-dieetin tarvetta. Jonain vuonna jonkun ruoka-aineen sato saattaa tuhoutua ja silloin täytyy turvautua siihen, mitä on. Mutta MSO ei ole pelkkää kurjuutta, vaan myös aitoa ruokarakkautta oman takapihan antimiin. Borssikeittoa syödään ilolla ja ylpeydellä. “Rakastan borssia!” Elena sanoo. Enkä epäile hetkeäkään.
Borssikeitto on vakuuttava esimerkki MSO-dieettiruuasta. Juuresten satokausi on aina, varsinkin jos kaalillekin ollaan armollisia ja se saa olla myöhäinen eikä aina niin varhainen. Juurekset ovat myös lähiruokaa ja säilyvät hyvin. Lihan suhteen borssi oli jo alun perinkin joustava. Lisäksi borssin voi tehdä myös täysin kasvisversiona tai linsseillä höystettynä.
Resepti
Klassinen ukrainalainen borssi
- 1,5-2 l vettä
- 400 g sianlihaa tai naudanlihaa luulla (myös keittoliha sopii hyvin)
- 4 perunaa
- 2 punajuurta
- 1 porkkana
- 1-2 kpl sipulia
- 4 valkosipulin kynttä
- 300 g valkokaalta
- 2 rkl tomaattipyreettä
- 4-5 rkl kasviöljyä
- ripaus sitruunamehua
- suolaa, laakerinlehtiä ja yrttejä maun mukaan (esim. timjamia)
Ensin keitetään liemi. Kaada kattilaan 1,5-2 litraa vettä. Lisää liha ja laita levy keskilämmölle. Poista vaahto. Kun liemi kiehuu, peitä kannella ja keitä miedolla lämmöllä 1,5 tuntia.
Sillä välin valmistellaan kasvikset. Kuori perunat, punajuuret, porkkana ja sipulit. Raasta punajuuret ja porkkanat karkeaksi raasteeksi. Kuutioi sipuli ja raasta valkosipulit.
Kuumenna öljy paistinpannussa, lisää sipulit ja porkkanat ja paista 5 minuuttia. Lisää sitten punajuuret ja laita punajuurien päälle tilkka sitruunamehua, jotta borssista tulee todella punaista. Paista vihanneksia vielä 5 minuuttia. Lisää tomaattipyree ja paista vielä 5-7 minuuttia.
Nyt keitetään borssi.
Ota liha liemestä, ja sen jäähtyessä laita hienonnettu kaali liemeen. Keitä 5-10 minuuttia ja lisää paloitellut perunat. Erottele liha luusta ja leikkaa kuutioiksi. Laita lihat keittoon ja lisää suolaa. Sekoita borssiin muut juurekset ja sipuli, lisää laakerinlehtiä ja yrttejä. Peitä kannella ja keitä vielä 5-7 minuuttia.
Tarjoile borssi smetanan ja yrttien kanssa.
Comments powered by Disqus.